16 Ocak 2014 Perşembe

Google Earth ile Mesafe Ölçümü ve Rota Çizimi

Zaman zaman ister spor amaçlı ister başka amaçlar için olsun, mesafe ölçümü ve rota çizimine ihtiyaç duyuyoruz. Bu tip ihtiyaçlarımız için Google Earth aracını kullanabiliriz. 

Örnek olarak Burhan Felek Spor Kompleksi ile evim arası mesafe ölçümü ve rota çiziminin hazırlanışını aşağıda bulabilirsiniz.

Ölçümünü yapmak istediğimiz yeri Google Earth aracında buluyoruz.

Arama sonrası ortalanmış görüntü


Araçlar menüsünden Cetvel' e tıklıyoruz. "Çizgi" sekmesinde iki nokta arasındaki mesafe hesaplanabilir. Ancak biz belli bir güzergahın mesafe ölçümü ve rota çizimini yapacağımızdan "Yol" sekmesine geçiyoruz.

Rahat çalışmak için cetveli üst köşeye çekebilirsiniz

Fare yardımıyla başlangış ve bitiş noktaları arasını noktalayıp hem rota çizimini hemde mesafe ölçümünü yapıyoruz.

Burada ölçümü 700 m. olarak görebilmekteyiz.

Birkaç ipucu, Eğimi (viraj) fazla olan rotalarda noktalamanın sıklığı ölçüm tutarlılığını arttıracaktır. Farenin sol düğmesi ile nokta ekleyebilir, sağ düğmesi ile nokta silebilirsiniz. Ayrıca istenilen nokta seçilip yeni yön ve boyut verebilirsiniz.  Eğer hiç el kaldırmadan tek bir hareket ile çizim ve ölçüm yapmak istiyorsanız "Fareyle Gezinme" seçeneğini iptal etmelisiniz. 
 
Kaydet' e basıp rotamızı isimlendirdikten sonra kaydediyoruz. İstenirse kmz formatında da bilgisayarıza kaydedip rotanızı dosya olarak da paylaşabilirsiniz.

people.sabanciuniv.edu/serkank/Burhan_Felek_Ev.kmz
Rotayı indirmek için tıklayın




1 yorum: